του σχεδίου περικοπών 11,5 δισ. ευρώ στις δημόσιες δαπάνες που θα παραδοθεί στην επόμενη κυβέρνηση.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Οικονομικών άναψε το «πράσινο φως» για να αποσταλεί η πρώτη δόση από το ειδικό τέλος ακινήτων του 2012 στους λογαριασμούς της ΔΕΗ εντός του Μαΐου. Πρόκειται για την πρώτη από τις 5 δόσεις του ειδικού τέλους από το οποίο το Δημόσιο ευελπιστεί να εισπράξει έσοδα της τάξης του 1,7 δισ. ευρώ. Εάν μάλιστα προστεθούν και τα ποσά από τις δόσεις του ειδικού τέλους του 2011 που εισπράττονται φέτος τότε τα συνολικά ετήσια έσοδα θα φτάσουν τα 2,9 δισ. ευρώ.
Το ειδικό τέλος υπολογίζεται επί της ηλεκτροδοτούμενης επιφάνειας, δηλαδή το εμβαδόν της επιφάνειας, το ύψος της τιμής ζώνης και η παλαιότητα του ακινήτου, λαμβάνονται υπόψη όπως αυτά έχουν αποτυπωθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία των δήμων, και καταχωρηθεί στη βάση πληροφοριών του διαχειριστή δικτύου της ΔΕΗ μέχρι και την 31-3-2012, για το έτος 2012.
Με την τρόικα να προγραμματίζει την άφιξη στην Αθήνα αμέσως μετά τις εκλογές, για την πρώτη αξιολόγηση του δεύτερου προγράμματος, η επόμενη κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με τέσσερα μεγάλα μέτωπα:
1. Την αξιολόγηση του φετινού προϋπολογισμού, καθώς σε περίπτωση αποκλίσεων οι πιστωτές θα ζητήσουν την άμεση λήψη πρόσθετων μέτρων.
2. Τις νέες παρεμβάσεις στα εργασιακά, με τη νομοθέτηση, μεταξύ άλλων, του κατώτερου μισθού, αλλά και ανοιχτό το ενδεχόμενο η τρόικα να απαιτήσει περικοπή του 13ου και 14ου μισθού, εάν δεν ικανοποιηθεί από τις μέχρι τότε μειώσεις μισθών.
3. Μέχρι την Κυριακή του Θωμά το υπουργείο Οικονομικών αναμένει τη μελέτη του ΚΕΠΕ που θα αξιολογεί τις δαπάνες του Δημοσίου από όπου θα πρέπει να γίνουν οι περικοπές των 11,5 δισ. ευρώ της περιόδου 2013-2014.
4. Το ΔΝΤ έχει ζητήσει και την εξεύρεση άλλων 3 δισ. ευρώ από την πάταξη της φοροδιαφυγής, που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.
Οι παρεμβάσεις στο Δημόσιο είναι ο βασικός άξονας για τη μείωση των δαπανών την επόμενη διετία. Προβλέπεται η περικοπή 12% στα ειδικά μισθολόγια πανεπιστημιακών, δικαστικών, ένστολων και νοσοκομειακών γιατρών, ενώ η αξιολόγηση και το βαθμολόγιο στο Δημόσιο αναμένεται να οδηγήσει σε αυστηρότερη χορήγηση επιδομάτων, αλλά και μισθολογικών αυξήσεων.
Η τρόικα «πιέζει» για νέες καταργήσεις οργανισμών του Δημοσίου, αλλά και για απολύσεις προσωπικού, μείωση στις δαπάνες φαρμάκων, νοσοκομείων, υγείας, άμυνας, ΟΤΑ, καθώς και στα κοινωνικά επιδόματα. Τον Ιούνιο αναμένεται και η επανεξέταση του ασφαλιστικού, από την οποία θα κριθεί εάν θα απαιτηθεί και νέα περικοπή στις συντάξεις.